Почетак > Трећи разред > Валидација података

Валидација података

Валидација  података је функција у програму Excel која се користи за дефинисање ограничења у вези са подацима који могу или треба да буду у унети у ћелију. Валидација података се користи да би се избегле грешке код уноса података. уз помоћ ове функције могу да се дефинишу упозорења у случају уноса погрешних података. Такође могу да се дефинишу и упутства која помажу код уноса. На пример, код оцена, уносе се бројеви 1, 2, 3, 4 или 5, што значи да се у ћелију треба унети цео број у опсегу од 1 до 5. Све остало би била грешка.

   

  • Oграничавање података у унапред дефинисаним ставкама на листи         На пример, позиције кошаркаша могу се ограничити на следеће: крилни центар, центар, крило, бек, плеј.

    

  • Oграничавање бројева у одређеним границама          На пример, у одређеној ћелији може се ограничити унос оцена између 1 и 5, и/или вредност већа/мања од константе, или вредност која је једнака/различита од неке константе.

    

  • Oграничавање датума у одређеном временском оквиру          На пример, може се одредити временски оквир између два датума.

  • Oграничавање времена изван одређеног временског оквира       На пимер, може се одредити временски оквир између два временска тренутка.

  • Oграничавање броја текстуалних знакова            На пример, може се ограничити дозвољени текст у ћелији на 10 или мање знакова.

Постоји могућност и да се појави порука везана за унос оног тренутка када се селектује ћелија или група (опсег) ћелија. Она треба да „oбавести“ онога ко уноси податке о врсти и ограничењима вредности података у тој ћелији или опсегу ћелија.

     

Tакође, могу се приказати обавештења о грешци уколио се у ћелију унесе податак ван опсега који сме претходно дефинисали у  Data/Validation/Settings. Постоје три типа упозорења.

  

Stop – спречава корисника да унесе погрешне податке у ћелију. Stopобавештење има две опције: Retry – покушај опет или Cancel – откажи.

  

Warning – упозорава корисника да су унешени подаци погрешни без спречавања уноса тих података. Када се појави порука обавештења Warning – упозорење, корисник може да кликне да дугме Yes – да, да би прихватио неважећи унос, на дугме No – не, да би уредио неважећи унос илина дугме Cancel – откажи, да би одустао од уноса.

  

Information -обавештава корисника да су подаци које су унели неважећи без спречавања уноса тих података. Овај тип обавештења о грешци је најфлексибилнији. Када се појави порука обавештења Information – информације, корисник може кликнути на дугме OK – у реду, да би прихватио погрешну вредност или на дугме Cancel – откажи, да би је одбацио.

Валидација података

Категорије:Трећи разред
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Постави коментар